Boldog Község Önkormányzata

Boldogi Horgász Egyesület

Boldog község határában, a zagyva és a hatvani kavicsbánya-tavak közötti, szántóföldekkel körülvett 1 hektáros, fákkal szegélyezett, hangulatos, csendes, tiszta környezetben található a horgásztó. A 70-es években a környéken megindult sóderkitermelés során próbakotrást végeztek az akkori mezőgazdasági szövetkezet területén. A bányászatot nem folytatták, a kialakított 2-7 méter mélységű gödröt víz töltötte meg. A gyakorlatilag gazdátlan tó lassan benépesült halakkal.

A horgászatot kedvelők közül egyre többen keresték fel, nagy fogás reményében a tavat. 1984-ben 40 boldogi horgász „Boldogi Ifjúsági Horgász Egyesület” néven egyesületet alakított a bányató hasznosítására. Mára az ifjúsági név kikopott az egyesület nevéből, így hivatalos nevünk a „Boldogi Horgász Egyesület”.

Az egyesület 1985-ben csatlakozott a Magyar Országos Horgász Szövetséghez, melynek mai napig tagja. 1993-ban a helyi Holding Mezőgazdasági Szövetkezet megvételre kínálta azt a földterületet, melyen a tó is található. Az akkor 71 főt számláló egyesületben, a tagok saját pénzüket és a MOHOSZ támogatást összeadva megvásárolta a területet. Így saját tulajdonba került a több hektáros terület, melynek előnye, hogy nincs szükség pályázni a tó 5 évenkénti használati jogához.

Jelenleg az egyesület 100 állandó felnőtt és ifjúsági tagot, valamint 20-30 közötti gyermekhorgászt számlál. Az egyesület irányítását a vezetőség végzi, amely 4 tagból és 1 póttagból áll: Dudás Gábor elnök, Rohács Róbert alelnök, Petrovics Tamás gazdasági vezető, Kiss József titkár és Szabó László. A vezetők megbízatása öt évre szól.

A tó körülbelül 160 méter hosszú és 65 méter széles, a vízpartot sás szegélyezi. Egy félsziget és egy sziget osztja meg az 1 hektáros vízterületet. A tó környékén 2 db nagyméretű közösségi hely, illetve 4 db esőbeálló lett kialakítva tűzrakó hellyel. A tó körül körülbelül 35 horgászhely található, amelyből az úgynevezett „nagyparton” 22 db horgászállás került kialakításra. Ezek biztonságos, kényelmes pecázást és versenyzést biztosítanak a horgászok számára. Közművek a víz környékén nincsenek. A terület tisztán tartását az egyesületi tagok társadalmi munka keretein belül végzik.

A tóban a telepített halakon kívül fekete sügér, csuka, compó, harcsa és busa is található. Évenként 3 alkalommal, összesen 1,5t 3 nyaras pontyot, valamint alkalomszerűen keszeg-féléket, süllőt és amúrt telepítünk. Évenként két feeder, egy 24 órás, és egy gyermek versenyt szervezünk, melyek nagy érdeklődésnek örvendenek.

A csendes környezetben levő kis tó kikapcsolódást nyújt a partjára látogatóknak. Rejtettsége miatt horgászni, pihenni szinte háborítatlanul lehet. Az egyesület taván az országos horgászrend és helyi házirend betartásával lehet horgászni.

A tó Boldog irányából részben kövezett földúton, kerékpárúton, a 32-es főútról pedig rossz minőségű földúton, valamint Jászfényszaru és Hatvan felől csak kerékpárúton közelíthető meg.

További információkról a www.boldogihe.atw.hu weblapunkon tájékozódhatnak.

Legfrissebb híreink