Boldog Község Önkormányzata

Boldog Község Önkormányzatának rendszeres programjai

Tűzgyújtás – január 13.

Évente, januárban, a tél közepén pattogó tűz mellett, megható műsorral emlékeznek meg a világháborúk áldozataira. Az esemény szentmisével veszi kezdetét, majd azt követően tűzgyújtással egybekötött ünnepségen vehetnek részt az érdeklődők.

Toborzó-Csata – április 1-2.

Európa térben és időben legkiterjedtebb katonai hagyományőrző rendezvénysorozata, a Tavaszi Emlékhadjárat, ennek része a boldogi toborzó és csata.

A település 1999. április 2-án kapcsolódott be az 1849-es dicsőséges tavaszi emlékhadjárat megrendezésébe. Az ideérkező lovasok a csatát megelőző napon toborzóval járják végig a falut, melyet a hagyományőrzők tánca, éneke színesít. A csata délelőttjén díszszemlére gyülekezik a sereg a községháza előtti főtéren, majd a fúvószenekar kíséretében vonul végig a falu főutcáján a csatabemutatóra. A hatvani ütközet imitációjához a Balázs-tanya ősgyepe, valamint a Galga-ártér ligetes-füzes látványa adja a korhű hátteret. A mozgalmas eseményekhez hadtörténész nyújt magyarázatot. Ágyúdörgés, lovasroham, kézitusa, huszárpárbaj, végül a győztes magyar had diadalittas felvonulása történik. Élő történelemórán vehet részt, aki ellátogat a boldogi toborzó és csatabemutatóra.

Jézus Szíve búcsú – június

A kápolnának a búcsúja már több mint 100 éves múltra tekint vissza. Boldog község lakói e napon a legszebb, legszínpompásabb ruhájukat veszik fel. Egykor az esemény igazi turisztikai látványosság volt. A búcsúra ma is sok elszármazott rokon tér vissza, hogy a családjával együtt ünnepeljen. A körmenetben a templomi szobrokat, zászlókat vivők, de a résztvevők közül is szép számmal magukra öltik a díszes boldogi népviseletet. A körmenet a templomból indul, majd a szertartás végén ide is tér vissza. Az ünnepi ebéd elfogyasztása után a búcsú a színes vásári forgataggal, búcsúfiával és hagyományos szórakozási lehetőségekkel várja az ide kilátogatókat.

Paprikafesztivál – augusztus utolsó szombatja

Boldog Község első Paprikafesztiválját 2002. augusztus 18-án rendezték meg. Ezzel új faluünnep született meg, aminek sikere a mai napig töretlen. Minden év augusztus legutolsó szombatján kerül megrendezésre. A szakmai programokkal is egybekötött rendezvény színes látnivalókat kínál az ideérkezőknek. A kisebbeket gyermekműsorok, kirakodóvásár és játéklehetőségek csábítják. A felnőttek számára főzőverseny kerül megrendezésre. A programok része a terményáldás, a hagyományőrzők és a néptáncosok bemutatkozása, a főzőverseny eredményhirdetése, a helyi művészek kiállítása. Az utóbbi időkben énekesek és zenészek meghívására került sor, így a program koncertekkel is gazdagodott. A rendezvény fénypontja az est lezárásaként megrendezésre kerülő tűzijáték és utcabál.

Márton nap – november

Falukarácsony – december

A Falukarácsony advent első hetében a szabadtéri betlehem felszentelésével és a falu feldíszített karácsonyfájának megáldásával, az óvodások, a hagyományőrzők adventi műsorával várja azokat, akik szeretnék együtt megélni a karácsonyi ünnepkör kezdetét. A rendezvény az utóbbi években adventi gyertyagyújtással és Mikulásváróval lett még teljesebb a felnőttek és gyerekek örömére.

Csillagszóró – december

A Csillagszóró az Ujváry Ferenc Helytörténeti, Kulturális és Idegenforgalmi Alapítvány jótékonysági estje. Táncosok, hagyományőrzők, színjátszók, a Beátus kórus, tehetséges boldogi énekesek, versmondók és vendégművészek szívet melengető műsorukkal varázsolnak ünnepi hangulatot az emberek lelkébe. Az ügyes kezű boldogi kézművesek ilyenkor mutathatják be portékáikat.

Legfrissebb híreink